Hoe kies je de juiste dampkap?

Voor elke keuken de perfecte dampkap! Een dampkap is onmisbaar om de lucht te zuiveren van kookdampen en vet en ze biedt maximaal kookcomfort. Maar, welk type kies je het best voor jouw keuken? Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Welke dat zijn en waar je allemaal moet op letten, lees je hier:

 

1. Afmetingen en afzuigkracht

Kies je dampkap altijd in functie van je kookplaat en de grootte van je keuken. Zo is je afzuigkap best ongeveer 30 cm breder (15 cm aan weerszijden) dan je kookplaat en is ze krachtig genoeg om de lucht minstens 10 keer per uur te vernieuwen. Het nodige debiet bereken je aan de hand van deze eenvoudige formule: vermenigvuldig de hoogte x lengte x breedte van je keuken in meter en doe dit getal maal tien. Dit is dan het ideale luchtdebiet (uitgedrukt in m3/u).

 

2. Geluidsniveau en verlichting

Informeer naar het geluidsniveau van de dampkap. Niets vervelender dan in je open keuken niet met elkaar te kunnen praten wanneer je aan het koken bent. Vandaag zijn er heel wat stille modellen op de markt met een geluidsniveau van 35 decibel (lage zuigkracht) tot 65 decibel (hoge zuigkracht). Het allerbeste resultaat krijg je bij dampkappen met een externe motor die je bijvoorbeeld in de bergruimte plaatst. Ook een goede verlichting verhoogt het kookcomfort en brengt gezelligheid. Led-lampen zijn het vaakst gekozen type omdat ze langer meegaan en weinig elektriciteit verbruiken.

 

3. Afvoer en recirculatie

Er zijn twee afvoertypes: externe luchtafvoer en recirculatie. Woon je in een huis, dan kies je het best voor een externe afvoer waarbij de gefilterde lucht naar buiten wordt geleid door een afvoer in de buitengevel. In een appartement of wanneer de keuken te ver van een buitenmuur geplaatst is, is dit niet mogelijk. Recirculatie is hier de oplossing. Hier wordt de afgezogen lucht gefilterd door een vet- én koolstoffilter en wordt die, zonder vet en zonder geurtjes, opnieuw de keuken ingeblazen. Kook je op gas? Dan is je keuze automatisch beperkt: ga voor een externe afvoer.

 

4. Motorloze dampkap

Dit type dampkap komt veel voor bij nieuwbouwwoningen waarbij de afzuiging centraal geregeld wordt. De dampkap wordt aangesloten op een buizenstelsel dat naast de keuken ook de badkamer en het toilet ventileert. Om te voorkomen dat de dampkap continu blijft afzuigen, is ze voorzien van een klep die naar beneden schuift wanneer de dampkap ingeschakeld wordt.

 

5. Centrale of randafzuiging

Denk ook aan het type afzuiging: bij dampkappen met centrale afzuiging worden dampen in het midden van de dampkap afgezogen, bij een dampkap met randafzuiging zijn de filters weggewerkt achter een mooie inox plaat en worden opstijgende kookdampen naar de zijkanten van de dampkap geleid. 

 

6. Budget en smaak

Voor elke smaak en budget een dampkap! Kies uit verschillende uitvoeringen en vormen:

  • Plafonddampkappen

De strakke platen van rvs of glas die de metalen vetfilters afdekken, zorgen voor een sfeervol design en een esthetische look in de keuken.

Bekijk alle plafonddamkappen

  • Telescopische of uitschuifbare dampkappen

Handig en compact, dit type dampkap verwerk je in de keukenkast boven je kookplaat en treedt pas in werking wanneer je aan de uitschuifbare lade trekt.

Bekijk alle telescopische dampkappen

  • Wand- of eilanddampkappen

Net als de wand- of schouwdampkap is de eilanddampkap een decoratieve dampkap waarbij discretie en design hand in hand gaan.

Bekijk alle wand- of eilanddampkappen

  • Inbouwdampkap en filterelementen

Deze dampkap wordt netjes weggewerkt in een decoratieve schouw of keukenkast en is altijd in harmonie met je keuken.

Bekijk alle inbouwdampkappen en filterelementen

En nu?

Ben je nog niet zeker welke dampkap het meest geschikt is voor jouw keuken? Laat je inspireren op onze website of bij één van onze verdelers in jouw buurt en maak de beste keuze.

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht