Kookplaten met afzuiging: meer ruimte in de keuken
Laat je bij het ontwerpen van je droomkeuken niet beperken door de plaats en de looks van de dampkap. Of je nu kiest voor een kookeiland of wandopstelling, met of zonder afvoer ... met een kookplaat met afzuiging ga je voor een maximaal ruimtegevoel en maak je tijdens het koken een statement met stijl, comfort en functionaliteit.
2-in-1: de werkbladdampkap
Een innovatief en stijlvol alternatief voor de klassieke dampkap is een ingebouwde dampkap in het werkblad. Tegenwoordig heb je een ruime keuze uit verschillende varianten en functionaliteiten, maar één ding hebben deze werkbladdampkappen allemaal gemeen: ze mogen gezien worden en zuigen ook nog eens efficiënt alle kookgeuren en -dampen af waar ze ontstaan.
Welke verschillende mogelijkheden bestaan er?
- Telescopische dampkappen
Dit type dampkap, zoals onze Downdraft, schuift in en uit het werkblad en is enkel zichtbaar wanneer je kookt. Je kan het zowel aan de rand van de kookplaat plaatsen als over de volledige lengte en tussenin twee afzonderlijke kookplaten. Dit systeem is ideaal wanneer je geen spatwand achter de kookplaat kan plaatsen, zoals in een keukeneiland, of wanneer je vaak met hoge potten kookt.
- Dampkap in het midden van de kookplaat
Via een neerwaartse luchtstroom verdwijnen kookluchtjes in de centrale afzuigkap. Doordat de afzuiging vlak naast de pannen gebeurt, leggen geurtjes een kortere afstand af dan bij een afzuiging boven de kookplaat.
- Kookplaten met randafzuiging
Hier wordt de lucht afgevoerd of gecirculeerd door een krachtige afzuiging rondom de kookplaat. Dit type is perfect voor wie ook tijdens het koken van een strak en minimalistisch interieur houdt.
Hoe kies je de juiste werkbladdampkap?
Geluidsniveau en afzuigcapaciteit
Wanneer je een dampkap in het werkblad integreert, moet je ruimte voorzien voor de motor, filters en opvangmogelijkheden. Je kiest niet alleen uit verschillende modellen, ook het geluidsniveau en afzuigcapaciteit zijn belangrijke aandachtspunten. Wil je jouw keuken vrijhouden van vocht en kookgeuren, dan moet de capaciteit voldoende hoog zijn. Kleinere keukens hebben een minder grote afzuigcapaciteit nodig dan ruime keukens, dat is logisch.
Hoe je het debiet van je dampkap berekent, lees je hier.
Koolstoffilter
Verder heb je ook de keuze tussen systemen die de lucht naar buiten voeren of modellen met koolstoffilters. Heel wat energiezuinige nieuwbouwwoningen voorzien een systeem van luchtrecuperatie dat warme (kook)lucht eerst reinigt voor ze opnieuw de ruimte in te blazen. De lucht zomaar naar buiten blazen, zou namelijk een verlies van energiewarmte betekenen. Een koolstoffilter is hiervoor de perfecte oplossing. Het filtert de lucht van geuren en vetdeeltjes en recupereert de gereinigde lucht. Bij de meeste werkbladafzuigingen is deze filter verwerkt op een goed bereikbare plaats. Zo kan je hem makkelijk uitnemen om regelmatig te reinigen.
afzuigkracht regelen
Tenslotte heb je ook de keuze uit een automatische regeling van de afzuigkracht of een handmatige regeling met een afstandsbediening. Bepaal aan de hand van jouw kookgewoontes wat voor jou het makkelijkst is, meestal is een afstandsbediening mogelijk als optie bij alle modellen.
Heb je vragen over de best passende dampkap voor jouw project?
Neem contact met ons op, bekijk onze realisaties of ruime aanbod dampkappen. We inspireren je met advies op maat van jouw keukenwensen.